Waarom?

Waarom?

Een belangrijke maar vooral een veel voorkomende vraag die gesteld wordt door onze jonge kinderen. 😁”waarom doe je dat? “waarom zegt die mevrouw hallo tegen jou? “waarom is dat geel? “waarom moet ik al naar bed? “Waarom zitten er zwarte gaten in het universum?’ (die kreeg ik een keer toen ik echt nét mijn ogen open had 😂)”waarom moet je dit helemaal opeten? “waarom moet ik naar school?” en zo is de lijst eindeloos……..Wij hebben hier thuis wel eens gezegd, dat je als volwassene iedereen “klem” kan praten met deze vraag. En dat is soms ook echt gewoon heel grappig om te doen.

Maar het is wel een prachtige vraag!! Want ook, of misschien wel juíst, in de opvoeding kun je deze als ouder goed gebruiken. En dan niet naar je kind toe, maar naar jezelf. Waarom doe je wat je doet? Waarom is het belangrijk voor jou dat……Waarom moet je zoon van jou persé……..Waarom mag je dochter niet zelf bepalen dat…….Waarom hanteer je nog steeds dezelfde bedtijden? Waarom mag het niet met de handen eten? Waarom raak je zo geïrriteerd als je dochter……Waarom ben je laaiend als je kind……..Waarom is het logisch om……Het zijn allemaal vragen die je jezelf steeds opnieuw kunt vragen.

Toen ik ruim 13 jaar geleden steeds geïrriteerd raakte wanneer alle 3 mijn kinderen geregeld zó in mijn zone zaten, besloot ik dat ik daar iets aan wilde gaan doen. Want wat was nu precies het hele probleem? Ik zat dan bijvoorbeeld op de bank en dan waren alle kinderen steeds in mijn buurt. Het voelde op een bepaalde manier helemaal oké dat dat zo was en toch had ik er last van. Waarom had ik er last van? Ik ben toen begonnen met PRI en daar kwam ik allemaal herkenning tegen. Wat gebeurde er met mij, wanneer zij deden wat ze deden. En waarom raakte of irriteerde mij dat zo? Zij deden immers niets dat niet des kinds was. Waarom gebeurde er met mij, wat er met mij gebeurde? Dat is tot op de dag van vandaag het uitgangspunt van mij in het begeleiden van mijn kinderen. Waarom raakt iets mij? Waarom reageer ik zoals ik reageer? Waarom doen/zeggen/laten zij dingen die ze doen? En met iedere waaromvraag kom je weer een beetje dieper uit bij jouw eigen kern. Bij jouw eigen helingsproces. Een moeilijk, soms ongrijpbaar, maar waardevol proces.

Waarom mag mijn kind bijvoorbeeld niet met zijn handen eten. Dan ben ik bang voor de vlekken op de tafel die er niet meer uitkunnen. En waarom geeft het dat er vlekken op de tafel blijven? Dat vind ik vies. Waarom is dat vies? Dan kan het gaan stinken. Waarom wil je niet dat het stinkt? Dan doet het me aan mijn oma denken. En waarom is dat vervelend, aan je oma denken? Mijn oma gaf me altijd een tik op mijn hoofd als ik knoeide met eten. Dat voelde niet fijn. En daarom wordt je nu boos op je kind. Op deze manier gaan de dingen meestal. En daarom is de waaromvraag zo waardevol. Omdat je alleen op die manier helder kunt krijgen wat er ín jou gebeurt. En alleen op die manier kun je jouw oude wonden helen en patronen veranderen. En hoef je je kind daar niet mee lastig te vallen. En mag het kind zijn en blijven wie het wézenlijk is. Daarover gaat bewust ouderschap.

Wil je daar meer over weten? Kijk es bij mijn andere blogs of op Facebook.com/Hét Opvoedhuys. Ik denk en kijk graag met je mee.#bewustouderschap#realistischouderschap#intuitiefouderschap#natuurlijkouderschap#natuurlijkopvoeden#intuitiefopvoeden#bewustopvoeden#bewustbegeleidenvanjekind Wil je iets vragen of gewoon eens van gedachten wisselen over iets waar je in het opvoeden tegenaan loopt? Ik ben bereikbaar via info@jesossentjuk.com maar ook via Messenger op Facebook. Ook ben ik telefonisch bereikbaar via De Kindercoachlijn. Mijn nummer is 0900-7777799, doorkiesnummer 18.Ik help je graag verder bij de volgende stap in het ouderschap. Want soms is iets kleins al voldoende voor grootse veranderingen binnen het gezin.

Is dit ook interessant voor anderen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!