Bewust ouderschap wordt steeds populairder. Leer je kinderen op een andere manier te bekijken, zodat zij in hun kracht kunnen blijven staan.

Je kinderen zijn hier niet om te leren van jouw woorden.

Ze zijn hier om te leren van hun eigen ervaringen in hun leven.

Ik ben een vrouw die niet houdt van dag in dag uit hetzelfde. Ik word blij van allemaal verschillende dingen doen, bedenken en ervaren! Ik ben (ooit) afgestudeerd als personeelsadviseur en ben ook een aantal jaren werkzaam in geweest in dat vakgebied. Wat ik eigenlijk het allerleukste vond aan dat beroep, was het observeren van mensen en het kijken naar wat ze en doen en waaróm ze dat doen. Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door mensen en hun beweegredenen voor hun doen en laten.

Maar nog leuker vind ik het observeren van kinderen. Gewoon, op een natuurlijke manier. Zonder interventies en zonder oordelen. Met alleen zo nu en dan wat vragen. Kinderen zijn altijd zichzelf. Puur en authentiek.

Toen ik zelf moeder werd, had ik me al verdiept in het ouderschap door het lezen van boeken en artikelen uit tijdschriften. Maar natuurlijk was de werkelijkheid heel anders. Tijdens het begin van het opvoeden was ik aan de ene kant heel zeker van mijn zaak (heel diep van binnen), maar aan de andere kant was ik heel onzeker (aan de buitenkant). Wanneer ik keek naar vriendinnen en kennissen die ook net ouder waren geworden, dan hoorde en zag ik altijd hele andere dingen dan wat goed voelde voor mijzelf. Dat bracht verwarring en onzekerheid met zich mee.  Maar wanneer ik alleen met mijn kinderen was, voelde ik steeds weer aan wat ik moest doen of laten en hoe dat het beste was voor hen. Ik observeerde ook mijn eigen kinderen en probeerde ze zo min mogelijk te corrigeren in hun doen en laten.

Wat doe je met een huilende baby?

Ga je een draagdoek gebruiken?

Wil je zelf voeden en hoe lang?

Wil je samen slapen met je baby of gaat het op een eigen kamertje?

Tot welke leeftijd slaap je dan samen?

Ga je een speen gebruiken of niet?

Waar komt toch het meidenvenijn vandaan?

Wanneer pas je je aan en waarom? Wanneer niet?

Is het oké als je op je 14e nog geen vriendje hebt gehad?

Is het oké dat je nog met je ouders op vakantie gaat?

Dat je geen alcohol wilt drinken, maar het wel mag?

Moet je persé ruzie maken met je ouders om gehoord en gezien te worden?

Bestaan de pubertijd en pré-pubertijd echt of is dat een verzinsel? (ja dat is het)

Hoe ga je om met bijbaantjes en kleedgeld?

Hoe blijf je bij jezelf als iedereen om je heen hetzelfde doet?

Wat ik onvoldoende heb gedaan in die tijd, was het observeren van mezelf. Zeker in het begin was ik nagenoeg uitsluitend gefocust op mijn kind. Wat gebeurde er met mij, wanneer er iets met haar was? Waarom reageerde ik, zoals ik reageerde?

Na een aantal jaren, en nog 2 kinderen erbij, besloot ik een jaar PRI-coaching te volgen. (PRI= Past Reality Integration) Daarin leerde ik om naar mezelf te kijken en mezelf te beoordelen in verschillende situaties. Zeker in de opvoeding was dit van onschatbare waarde voor mij!

Inmiddels weet ik over mezelf dat ik, die niet van hokjesdenken houd, in een paar hokjes thuishoor. Het hokje van hoogsensitief zijn. Het hokje van beelddenker zijn. Het hokje van creatief begaafd zijn.

Deze 3 hokjes hebben de laatste jaren mijn leven een voorspoedige wending gegeven. Een wending die ik tot op de dag van vandaag nog aan het integreren ben in mijn leven. Mijn kinderen passen ook alle drie in deze hokjes. Ik begrijp nu als geen ander waarom ik destijds niets begreep van de mensen om mij heen. Die zo heel anders omgingen met hun kinderen dan ik deed.

Bewust ouderschap wordt steeds populairder. Leer je kinderen op een andere manier te bekijken, zodat zij in hun kracht kunnen blijven staan.

Een aantal termen die bij mij passen en waarvoor je bij mij terecht kunt op het gebied van opvoeden zijn:

Onvoorwaardelijk
ouderschap

Bewust
ouderschap

Realistisch
ouderschap

Intuïtief
ouderschap

Natuurlijk
ouderschap

 Ik kijk op een andere manier naar kinderen en door mijn observaties kan ik snel schakelen om te zien wat er aan de hand kan zijn bij een kind. Waarom het reageert zoals het doet.

En nu,

Nu help ik begeleiders van kinderen om op een wezenlijk andere manier naar kinderen te kijken. Zodat zij in staat zijn om kinderen in hun kracht te laten staan. Zodat kinderen hun intrinsieke motivatie herkennen en vooral ook erkennen en ten volle benutten. Zodat opvoeden en onderwijs als vanzelf gaan. Wanneer zowel kind als begeleider in hun kracht staan, ontstaat er moeiteloos ouderschap. Moeiteloos docentschap. Een wonderbaarlijk groeien als mens.

Wat is er mogelijk?

Opvoedsessie

Een sessie van 1 uur om te sparren over het opvoeden van jouw specifieke kind.
Investering: € 82,00 (incl. btw).

Opvoedscript

Een sessie van 1 uur waarin je je eigen superpersoonlijke opvoedscript schrijft voor jouw kind(eren).
Investering: € 67,00 (incl. btw). Dit is inclusief benodigdheden voor het schrijven.

Giftcard

Voor een opvoedsessie of het schrijven van een opvoedscript.
Vanaf € 5,00 

Een opvoedscript. Wat is dat?

Opvoeden is voor de meeste mensen niet iets waar ze dagelijks bewust mee bezig zijn. Het leven van alledag gaat meestal zijn gangetje en wanneer er dingen mis gaan of niet lopen zoals we zouden willen, dan zoeken we hulp voor ons of voor onze kinderen. En op zich is daar niets mis mee. Hoewel ik inmiddels wel zie, dat wanneer er iets met ons kind is, wij zelf veelal de aangewezen persoon zijn om bij onszelf naar binnen te gaan om te kijken wat er in óns gebeurt. Daar liggen de antwoorden opgeslagen en wanneer we toegang krijgen tot deze antwoorden en vervolgens naar deze nieuwe inzichten gaan handelen, zijn vaak de problemen bij het kind weg.

En dan?

Weten wat we níet willen is meestal vrij helder en vaak kunnen we dat ook moeiteloos benoemen. Lastiger wordt het, als we gaan kijken naar wat we dan wél willen. Zeker met betrekking tot het ouderschap doen we de dingen veelal nog op een manier die we zelf zo hebben geleerd.

Maar wát, als dat niet goed voelt voor jou?

Wát, als jij eigenlijk hele andere ideeën en gevoelens hebt maar daar niet naar handelt? Om welke reden dan ook? Wát, als jij je kind ziet op een manier die anderen niet zien?

Dan kan het heel behulpzaam zijn om een opvoedscript te schrijven.

Zoals een moeder heel mooi verwoordde: “je geeft dan even heel bewust aandacht aan je kind terwijl die er niet bij is.”

Dat is inderdaad wat er gebeurt. Je gaat zelf opschrijven (of tekenen) hoe jij de opvoeding van je kind voor je ziet. Of wat je graag zou willen veranderen.

Ik stel je vragen over hetgeen je benoemt en vandaaruit komen er vanuit jou zelf antwoorden naar boven. Misschien niet altijd op het moment zelf, maar op een later moment.

Dan krijg je ineens een ingeving bijvoorbeeld. Dat komt voort uit je onderbewuste. En op dat moment kun jij dat gaan implementeren in het dagelijkse leven. Eerst voorzichtig misschien. Tot het bekend en vertrouwd voelt. En dat gaat stapje voor stapje, net zolang tot het een gewoonte is, een vast onderdeel geworden van jouw opvoeding/begeleiding van je kind.

Bewust ouderschap wordt steeds populairder. Leer je kinderen op een andere manier te bekijken, zodat zij in hun kracht kunnen blijven staan.

Wat trouwens nog belangrijk is om te benoemen: het gaat er NIET om je kind te manipuleren in de richting die jij graag ziet omdat dat beter is/lijkt! Dat gaat namelijk nooit werken. Hooguit averechts.

Het is steeds weer mooi en waardevol te zien hoe er ineens een kwartje valt over een lastige kwestie die dan spontaan opgelost kan zijn. Alleen maar door je open te stellen voor de mogelijkheden. En dat alles schrijf je op. Zodat je het later nog eens rustig kunt teruglezen. En er bijvoorbeeld nieuwe inzichten bij noteert.

En zo ontstaat je eigen, persoonlijke en authentieke opvoedscript.

Verschillend voor ieder kind. Herkenbaar en passend voor jou. Een verademing voor je kind.

Ervaringen van klanten

Jessica is een enorm fijne sparringpartner die goed luistert en de juiste vragen stelt om verder te komen! Goede tips. Een ervaringsdeskundige met 3 kinderen!

Daisy Voorn

Wat ik zo fijn vind in contact met Jessica is haar eerlijkheid, rechtstreeks vanuit haar hart, haar heldere kijk en overzicht, invoelend vermogen en dat ik aan het eind van een gesprek me gehoord voel. En dit gaat samen met een energiek enthousiasme. Ik klik met Jessica!

Stella Jaring

Ik heb een gesprek gehad met Jessica over wat ik als verlangen heb voor mijn ouderrol. Heel waardevolle inzichten gekregen en goed om na te denken over hoe ik als moeder wil zijn.

Brenda Serrée

‘It takes a village to raise a child’, heb ik altijd een prachtig citaat gevonden, maar wanneer heb je het nou echt met anderen over opvoeden? Dat maakte het spontane gesprek met Jessica nu juist zo leuk. Het heeft me geïnspireerd om nog meer begrip te hebben voor en ruimte te geven aan de emoties en behoeften van mijn kinderen. Dat het OK is om boos te zijn en iets vreselijk stom te vinden (best een veel voorkomende emotie voor een huis met pubers). Maar ook om zelf beter te ankeren, stil te staan. Want rust geeft ruimte. En dat allemaal door een gesprek met Jessica! Ik zeg tegen iedereen: doen!!!!

Ameike van der Ven

Hét Opvoedhuys

Jes Ossentjuk
info@jesossentjuk.com
06-29344349

KVK: 08171799
BTW: NL001441456B40

Slingers & Taart

© 2021-2022 WebStaal. All Rights Reserved.